الهام علی‌اف: ایران باید بابت رفتار نماینده ولی فقیه در اردبیل عذرخواهی کند

رئیس جمهور آذربایجان گفت که توهین‌ به او و رئیس جمهور ترکیه طی جلسه‌ای در حضور نماینده رهبر ایران در استان اردبیل صورت گرفته و تهران باید از این بابت به صورت رسمی عذرخواهی کند.

علی‌اف در نشست خبری با خبرنگاران شبکه‌های تلویزیونی آذربایجان درباره توهین به روسای جمهور آذربایجان و ترکیه طی جلسه‌ای با حضور نماینده رهبر ایران در اردبیل گفت: این اولین بار نیست (که در ایران) به ما توهین می‌شود. ملای شهر اردبیل (نماینده ولی فقیه در اردبیل) بارها به مردم آذربایجان و شخص بنده توهین کرده است. سوال اصلی این است؛ مقامی که او (امام جمعه اردبیل) را به آن سمت منصوب کرده چه رویکردی به این مساله دارد؟

رئیس جمهور آذربایجان افزود: شخص مذکور (امام جمعه اردبیل) که خودش را منصوب نکرده است. ما خوب می‌دانیم که او توسط چه شخصی منصوب شده است. واکنش آن مقام چیست؟ آیا او از این رویکرد (توهین) حمایت می‌کند یا نه؟ آیا از آذربایجان عذرخواهی خواهند کرد یا نه؟ اظهارات مسئولان وزارت خارجه ایران کافی نیست.

الهام علی‌اف در ادامه گفت: در این واقعه به طرز آشکاری هم به روسای جمهور آذربایجان و ترکیه و هم به مردم این دو کشور توهین شده است. توهین در یک جلسه رسمی و در پخش زنده صورت گرفته است. تنها اظهار تاسف کردن قابل قبول نیست. ملای آن استان (نماینده ولی فقیه در اردبیل) باید پاسخگو باشد و دستکم از مقام خود اخراج شود.

او در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره روابط میان باکو و تهران نیز توضیح داد: برخی اقدامات، که آذربایجان آغازگر هیچکدام از آنها نبوده، باعث آسیب دیدن روابط میان دو کشور شد. پس از پایان جنگ دوم قره‌باغ و آغاز نظارت کشورمان بر کریدور لاچین، شاهد تردد منظم تریلی‌های حامل سوخت از ایران از طریق ارمنستان به قره‌باغ بودیم. معاون بنده طی گفتگوی تلفنی با سفیر وقت ایران در باکو خواستار پایان این وضعیت شد. به سفیر گفته شد که ما قصد رسانه ای کردن مساله را نداریم و لطفا به تردد غیرقانونی و حمل سوخت از ایران به اراضی اشغالی آذربایجان پایان دهید.

رئیس جمهور آذربایجان ادامه داد: متاسفانه تردد غیرقانونی (تریلی‌های حامل سوخت از ایران به قره‌باغ) نه تنها متوقف نشد بلکه ادامه یافت. در دومین اقدام در این رابطه نیز سفیر ایران در باکو به وزارت امور خارجه دعوت و مراتب اعتراض کشور به او انتقال یافت. پس از آن شاهد رویدادهای تراژدی کُمِدی گونه بودیم. تریلی‌های ایرانی حامل سوخت به قره‌باغ اقدام به نسب پلاک‌های تقلبی ارمنستان کردند، درحالی که بر روی بدنه خودروها عبارات فارسی پاک نشده بود. این مساله باعث تعجب همگان شد و وقتی تحقیقات صورت گرفت، متوجه شدیم که یک شماره پلاک ارمنستان بر روی چندین خودروی ایرانی نسب شده است. این اقدام غیرقانونی را نیز طوری ناشیانه انجام داده بودند که آدم حرفی برای زدن پیدا نمی‌کند.

علی‌اف افزود: پس از آن یکی از خودروهای مذکور توسط نیروهای نظامی آذربایجان توقیف شد، هنگام بررسی مدارک متوجه شدیم که بر روی برگه تردد و مدارک عبارات استپاناکرت-ارمنستان نوشته شده است. این نیز نقض آشکار تمامیت ارضی کشورمان بود. بعد از این مساله نیز حملات لفظی و حتی مانورهای نظامی طرف ایرانی در نزدیکی مرزها آغاز شد که آذربایجان نیز با برگزاری یک مانور نظامی در مرز بلافاصله به آن واکنش نشان داد.

او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در ادامه علاوه بر افزایش توهین و تهدیدات لفظی رسانه‌های نزدیک به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، سفارت آذربایجان در تهران نیز مورد حمله مسلحانه قرار گرفته است، عنوان داشت: حمله مذکور یک اقدام تروریستی بود. سفارت آذربایجان در مرکز پایتخت ایران قرار دارد اما 40 دقیقه پس از حمله تروریستی حتی یک خودروی پلیس نیز به محل اعزام نشده بود. تنها یک روز پس از واقعه اعلام کردند که تروریست مذکور بیماری روانی داشته است، درحالی که کارشناسی پزشکی در این مواقع حداقل چند روزی طول می‌کشد. شخص مذکور بلافاصله پس از حمله به سفارت و قتل کارمندان با رسانه‌ها مصاحبه کرد. هم اکنون 2 از حادثه می‌گذرد و شخص مذکور مجازات نشده است. ما به خوبی می‌دانیم که مجازات برخی جرایم بسیار سبک‌تر از حمله تروریستی به سفارت و قتل کارمندان نیز اعدام است اما عامل حمله به سفارت آذربایجان همچنان مجازات نشده است.

استانبول/خبرگزاری آنادولو

Comments are closed.