بمناسبت ۱۶ فروردین سالروز قتل مشروطه خواه اردبیل باباخان

متولد سال ۱۲۵۵.یعنی اگه الان زنده بود ۱۴۳ سال داشت.

پدرش مشهدی حبیب نام داشت. در جوانی در راسته بازار مغازه توتون فروشی باز کرده بود و کاسبی میکرد. روزی با دو نفر از فراشان حکومت حرفش میشه و یکی از فراشان بهش فحش ناموسی میده.باباخان چنان عصبانی میشه که با قمه اون فراش رو میزنه و ناکار میکنه و فراری میشه. چون در اردبیل تحت تعقیب بوده به سمت قفقاز حرکت میکنه و مدتی آنجا ساکن میشه. با شروع نهضت مشروطیت به ایران برمیگرده و به سمت تبریز میره و با ستارخان دست بیعت میده. قد بلند بوده و در تیراندازی رودست نداشته.

احمد کسروی در کتاب تاریخ ۱۸ ساله آزربایجان نوشته که متاسف هستم که باباخان رو دیرتر شناختم.  احمد کسروی ادامه میده:

 

هرکس میخواست غیرت و مردانگی آن اردبیلی را تماشا کند بایستی آن روز به تبریز میآمد.پیرامون ارگ را روسها کوچه به کوچه گرفته بودند و مجاهدین از هر سو کشته میشدند.تا اینکه باباخان اردبیلی با دسته دلیر خود سر رسید و جنگ با روسها را بر گردن گرفت و در اندک زمان ممکن شکست تبریزیان را جبران و روسها را از پا انداخت.

باباخان در سال ۱۳۳۹ از طرف دولت وقت به حکومت ابهر و زنجان منصوب شد و شورش امیر افشار را دفع کرد.
باباخان از امیر افشار متنفر بود.چون در زمان جنگ ایران و روس،امیر افشار گندم منطقه را احتکار و به انگلیسیها میفروخت و باعث قحطی شده بود.

زمان گذشت.محبوبیت بالای باباخان باعث شد تا علیه او دسیسه کنند.بهش تهمت خیانت به وطن را زدند و بدون برگزاری دادگاهی او را در نارین قلعه زندانی کردند.

خبر دستگیری باباخان در اردبیل میپیچد.طرفدارانش سلاح برداشته و به سمت نارین قلعه میروند تا باباخان رو آزاد کنند.

امیرالسلطنه (رییس نارین قلعه) از ترس طرفداران باباخان او را به فیروز فولادلو تحویل میدهد و فیروز او را به پیله سحران برده و آنجا او را به قتل میرساند.

یکی از سربازان میگوید:
فیروز فولادلو چون از هیبت باباخان میترسید او را از پشت هدف تیر قرار داد و دیوار خرابه ای را به روی جسدش آوار کرد.

مزار این مجاهد مشروطه خواه در روستای نوشهر(نوشار)بود که در دهه ۸۰ عده ای از نیکنامان شهر با کسب اجازه قانونی و شرعی،نبش قبر کرده و او را به اردبیل انتقال دادند و عاقبت به همت بزرگانی چون مرحوم حاج لطیف نباتی و دکتر معماری،در قطعه مفاخر اردبیل آرام گرفت.

روحش شاد و یادش گرامی

.axar.az

Comments are closed.